Kimya - Lityum Nedir? Kullanım Alanları nelerdir?

Lityum nedir?

1817 yılında Johan August Arfwedson tarafından keşfedilen, periyodik tabloda alkali metaller grubunda yer alan (1.Grup), kimyasal bir element olan Lityum’un sembolü Li,atam numarası ise 3’tür. Yoğunluğu en düşük olan bu metal doğada saf halde bulunmamaktadır. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metal Lityum kesilebilir. Havayla teması sonucunda gri bir renk alır. Bu reaksiyon sonucunda lityum oksit, (Li20) oluşmaktadır. Bu oksitlenme ile birlikte rengi kararır ve lekelenir.

Metali doldurma özelliğinin sonucu olarak cep telefonu ve kamera pillerinin dolumunda ve hava taşıtlarında alaşım olarak kullanılmaktadır. Lityum bileşiklerinden olan lityum karbonat, alüminyum üretiminde, ayrıca seramik endüstrisi, bipolar bozukluk ve manik depresif hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Hidrojen gazı üretiminde lityum hidrür.motor yağı ve gres üretiminde lityum hidroksit, soğutma sistemlerinde ise lityum klorür ve bromür kullanılmaktadır. İkinci büyük kullanım alanı cam endüstrisi olan lityum, cam endüstrisinde hem mineral hem de lityum karbonat olarak kullanılır.

Lityum Kullanım  Alanları

Lityum (Li): Seramik ve cam yapımında, pil üretiminde, yağlayıcı ve alaşım sertleştirici maddelerin bileşiminde, A vitamini sentezinde, nükleer santrallerde soğutucu görevinde ve roketlerde itici kuvvet sağlamada kullanılır. Katı elementler içinde en yüksek özgül ısı kapasitesine sahip olması nedeniyle, ısı iletiminde kullanılan sıvıların bileşiminde yer alır.

Ancak, su ya da asit gibi çözücülerle karşılaştığında yüksek bir patlama ya da parlama özelliğine sahip olması ve özellikle sinir sistemi için zehirli etki göstermesi nedeniyle, dikkatli kullanılması gerekir. Bazı lityum bileşikleri, beyin rahatsızlıkları ve psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların içeriğinde yer alır. 



Kaynak:
http://www.bilgiustam.com/lityum-nedir-ne-icin-kullanilir/
https://www.delinetciler.org/showthread.php?t=149587

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fizik - Skaler Büyüklük Nedir?

Fizik - Skaler Büyüklük Nedir?